Упис

Лична карта школе

Гимназија „9. мај” оправдано носи епитет спортске гимназије захваљујући вишегодишњим успесима у различитим спортским дисциплинама, а због свеобуховатног програма школовања који подразумева подједнаку заступљеност природно-математичких, друштвено-језичких предмета, уметности и спорта пружа добру основу за даље школовање.



Школа се налази у мирној и централног градској зони која је одлично саобраћајно повезана са свим деловима града, а у близини свих важних образовно-васпитних институција и установа од значаја. Најближа је реци Нишави, уређеном парку и кеју. Зграда школе је смештена у архитектонски вредном здању у чијим се пространим и одлично осветљеним учионицама и кабинетима, заштићеним од градске буке настава одвија несметано.

Од школске 2019/20. године наша гимназија има специјализовано одељење за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику. Ученицима у унапређивању и подизању квалитета образовања у овој области подршку и директну сарадњу пружају наставници специјализованих предмета.



Од школске 2020/21. године наша гимназија има једно специјализовано одељење за ученике са посебним способностима за спорт, а од школске 2022/23. године гимназија добија још једно одељење за ученике са посебним способностима за спорт. Програмима у овим одељењима ученицима спортистима омогућено је знатно лакше и успешније школовање и бављење спортом за који су талентовани и у коме су већ сада успешни.

Школа ради у две смене, има 31 одељење, 800 ученика и 93 запослених радника (79 у настави, 2 на пословима руковођења, 2,5 стручна сарадника, 4 радника на пословима администрације и финансије, 6 радника на пословима одржавања, једног домара и једног техничара за одржавање информационих система).



Гимназија има школску зграду у Јеронимовој улици број 18 са 2480м2 површине. У приземљу, на првом, другом спрату и у дворишту школа има 15 учионица, као и мању учионицу за наставу страних језика – рад са групама, 5 модернизованих кабинета за информатику, просторију библиотеке са читаоницом, наставничку канцеларију, четири канцеларије и салу за културне активности са бином и галеријом (основна намена – настава физичког и здравственог васпитања).

Пројекти у којима гимназија учествује су Erasmus+ HET Hold Everyone Together, Пројекат уз подршку Министарства спољних послова Републике Бугарске у оквиру програма ,,Бугарска помоћ за развој“, Erasmus+ ETAS  – Empowering Teachers and Students, STEАM IT – Четири пута по  четири паралелне радионице: програмирања уз помоћ   Arduino уређаја, програмирања LEGO робота,виртуелне и проширене  (VR и АR) реалности, 3D моделовања и 3D  штампе.