Gimnazija 9. maj na Festivalu nauke

Učenici specijalizovanog IT odeljenja naše škole Uroš Živković, Jovan Lazarević i Vladan Lazić i njihov mentor, nastavnik stručnih predmeta u ovom odeljenju Dalibor Todorović, učestvovali su na XIII Festivalu nauke, najvećoj manifestaciji u oblasti promocije nauke i obrazovanja, koji je održan od 5. do 8. decembra na Beogradskom sajmu.

Ovi učenici su pod sloganom “Programiranje nije bauk” izradili mini projekte iz programiranja micro:bit uređaja sa ciljem da pokažu kako programiranje može biti zabavno i ilustruju praktičnu primenu gradiva koje izučavaju. Učenici su programirali micro:bit uređaje da komuniciraju međusobno koristeći Morzeovu azbuku, zatim da rade kao kompas i kao detektori svetlosti.

Micro:bit je ručni mikro-kompjuter koji se može programirati i koristiti za stvaranje raznovrsnih kreacija, od robota do muzičkih instrumenata – mogućnosti su beskonačne. Razvijen je kao deo BBC-jeve inicijative Make it Digital iz 2015. godine. Programiranjem mikro:bit-a učenici uče osnovne veštine programiranja kako bi se pripremili za današnji svet koji se ubrzano menja. Micro:bit se može kodirati, prilagoditi i kontrolisati kako bi se obavili brojni različiti zadaci i realizovale različite ideje. Korišćenjem micro:bit-a učenici su uključeni u rešavanje problema, projektovanje sistema, kreiranje i inoviranje čime razvijaju kritičko mišljenje i sposobnost rešavanja problema, saradnju, kreativnost i maštu. Na taj način inspiriše mlade da postanu kreativni u digitalnom svetu i da razviju ključne veštine sa ciljem da se proizvedu nove generacije pronalazača i kreatora.

Micro:bit uređaje škole dobijaju kao donaciju u okviru ambicioznog obrazovnog program “Škole za 21. vek” koji je osmišljen i implementiran od strane British Council-a i finansiran od strane vlade Velike Britanije. Program teži tome da milion dece starih 10-15 godina širom Zapadnog Balkana usvoje veštine kritičkog razmišljanja, rešavanja problema i programiranja. Ovaj program se vodi u partnerstvu sa Ministarstvom Prosvete Republike Srbije i omogućava učenicima da usvoje nove veštine na zabavan, interaktivan i inovativan način.

Festival nauke su u subotu 7. decembra 2019. godine organizovano posetili učenici naše škole u pratnji četiri nastavnika i direktora škole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *