ВестиОбразовањеРачунарство и информатикаШкола

Гимназија 9. мај на Фестивалу науке

Ученици специјализованог ИТ одељења наше школе Урош Живковић, Јован Лазаревић и Владан Лазић и њихов ментор, наставник стручних предмета у овом одељењу Далибор Тодоровић, учествовали су на XIII Фестивалу науке, највећој манифестацији у области промоције науке и образовања, који је одржан од 5. до 8. децембра на Београдском сајму.

Ови ученици су под слоганом “Програмирање није баук” израдили мини пројекте из програмирања micro:bit уређаја са циљем да покажу како програмирање може бити забавно и илуструју практичну примену градива које изучавају. Ученици су програмирали micro:bit уређаје да комуницирају међусобно користећи Морзеову азбуку, затим да раде као компас и као детектори светлости.

Micro:bit је ручни микро-компјутер који се може програмирати и користити за стварање разноврсних креација, од робота до музичких инструмената – могућности су бесконачне. Развијен је као део BBC-јеве иницијативе Make it Digital из 2015. године. Програмирањем mikro:bit-а ученици уче основне вештине програмирања како би се припремили за данашњи свет који се убрзано мења. Micro:bit се може кодирати, прилагодити и контролисати како би се обавили бројни различити задаци и реализовале различите идеје. Коришћењем micro:bit-a ученици су укључени у решавање проблема, пројектовање система, креирање и иновирање чиме развијају критичко мишљење и способност решавања проблема, сарадњу, креативност и машту. На тај начин инспирише младе да постану креативни у дигиталном свету и да развију кључне вештине са циљем да се произведу нове генерације проналазача и креатора.

Micro:bit уређаје школе добијају као донацију у оквиру амбициозног образовног програм “Школе за 21. век” који је осмишљен и имплементиран од стране British Council-a и финансиран од стране владе Велике Британије. Програм тежи томе да милион деце старих 10-15 година широм Западног Балкана усвоје вештине критичког размишљања, решавања проблема и програмирања. Овај програм се води у партнерству са Министарством Просвете Републике Србије и омогућава ученицима да усвоје нове вештине на забаван, интерактиван и иновативан начин.

Фестивал науке су у суботу 7. децембра 2019. године организовано посетили ученици наше школе у пратњи четири наставника и директора школе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *