Вести

КАРАВАН ЗА КЛИМУ 3.0

КАРАВАН ЗА КЛИМУ 3.0: МАЛИ КОРАК ЗА ЧОВЕКА, ВЕЛИКИ ЗА ПРИРОДУ – БИОДИВЕРЗИТЕТ И КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ У СРБИЈИ

Караван за климу је пројекат који је 2018. године осмислио Француски институт у Србији, а који се ове године реализује у партнерству са Центром за промоцију науке и уз подршку Делегације Европске уније у Србији и Канцеларије Програма Уједињених Нација за развој у Србији.

Повезујући борбу против климатских промена и заштиту биодиверзитета, Караван за климу 3.0 има за циљ подизање свести грађана о значају упознавања и идентификовања заштићених врста на територији Србије.

Овогодишње издање пројекта обухвата педагошку изложбу која представља јавности различите глобалне последице климатских промена (топљење поларних ледених капа, пораст температуре и ацидификацију мора, климатске екстреме попут пожара) са директним утицајем на биолошку разноврсност, али и инвазивне врсте, високопланинска станишта, влажна станишта и биодиверзитет градова, нудећи одговоре на питање како допринети очувању биодиверзитета. Изложба је употпуњена интерактивним експонатима које је осмислио Центар за промоцију науке, али и Кутком за друштвене мреже који је припремила Канцеларија Програма Уједињених Нација за развој у Србији. Публици ће такође бити доступна и селекција француских краткометражних филмова са истом тематиком и преводом на српски.

У оквиру предмета примењене науке 1 професорке Сашка Петровић и Радмила Стоиљковић , као и професорка француског језика и грађанског васпитања Јелена Спасов водиле су ученике првог другог и трећег разреда 5. и 6. 10.2020.