ВестиНаставаОбразовањеШкола

Посете наших ученика: Мај

Ученици одељења 2/3 су, у пратњи своје наставнице Иване Павловић, посетили Историјски архив и погледали изложбу “Часно је предавати српски” и том приликом сазнали ко су били најбољи наставници и професори српског језика и књижевности, од Стевана Сремца до данашњих дана.

Едукативни дан у Београду и додела захвалница учесницима конкурса “Жене у Холокаусту” у организацији Хавера.

Синагога Сукат Шалом, јеврејски Дорћол, споменик “Менора у пламену”, изложба ученичких радова.

Ученици 4-5: Ива, Мина, Петра, Александра, Димитрије и Алекса са наставницом историје Јеленом Ћатић.

Ученици спортског одељења I6, заједно са наставницом српског језика и књижевности Аном Митић посетили су данас манифестацију “Наука није шала” у Научно-технолошком парку.

Форензичка анализа, механичка и електростатска огледала, прототип извиђачког авиона и хидраулични модел руке – само су неке од подешавања које су видели на обиласку.

Истовремено су, према речима професорке Ане, разговарали о вртоглавом напретку технологије, вештачкој интелигенцији и могућностима које пружају, али и негативним последицама на људе, на све аспекте.

Нико не може са сигурношћу да каже какве ће дугорочне ефекте вештачка интелигенција имати на свет уметности.

Дух је ослобођен из флаше и знамо да се неће вратити. 

У петак су наши матуранти 4-4, 4-5 и 4-6 у пратњи наставнице Сашке Петровић посетили Медицински факултет.


Том приликом слушали су предавања Проф.др Стево Најмана и Доц.др Сање Стојановић о Матичним ћелијама и активно учествовали у дискусији на тему, обишли научно-истраживачку лабораторију за рад са матичним ћелијана, хирушку салу за научно-истраживачки генетички инжињеринг, као и остале лабораторије Медицинског факултета.

Овом приликом се захваљујемо управи факултета и нашим домаћинима на изузетној добродошлици и дивној сарадњи.

Ученици одељења 2-6 са својом наставницом српског језика и књижевности Аном Митић, час систематизације знања из српског реализма спровели су на интересантан начин.

Анкетирали су пролазнике на оближњем кеју колико се добро сећају дела и писаца српског реализма.

“ Питали смо десетак пролазника да нам наведу писце и дела српског реализма. Већина није знала, осим две испитанице.

Међутим, уз нашу помоћ и подсећање на Глишића, Лазу Лазаревића, Бранислава Нушића, Стевана Сремаца и др, сви су се врло брзо подсетили неких од њихових дела.

Изузетак је био симпатичан осамдесетотрогодишњак који је сам признао да је све заборавио.

Од стране свих испитаника смо добили похвале за идеју и нашу креативност и захвалили што смо их вратили у време њиховог школовања.”

ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА НА ПМФ-у


У пратњи наставница Сашке Петровић, Марије Митић и Александре Гошњић, ученици наше гимназије су данас посетили Природно-математички факултет у Нишу.

Обишли су поставке Департмана за хемију, физику, географију и биологију. Видели занимљиве огледе у чијим су демонстрацијама и сами учествовали, такође, су обишли лабораторије за Молекуларну биологију и ПСР-тестирање.

Матуранти Гимназије “9 мај” Ниш на представи “Пут великана” у Нишком културном центру у пратњи наставника филозофије Алексе Токића.