Директор

Директор

Интервју Директор Небојша Лекић

Радили сте и у настави. Шта је лепше тј. лакше?

И лепше и лакше, засигурно! Испуњеније је радно време када се ради у настави, увек су ту нова лица, идеје, увек нова питања, време много брже пролази и на самом часу се стално догађа нешто ново.

Да ли је лако радити са данашњим ученицима, а и колегама?

Не. Нарочито у мору информација које ученици и колеге добијају путем интернета и многобројиних медија. Много су више обавештени, али врло често добијају криве информације које се тешко исправЉају. Наравно, сам наш посао је по себи јако леп и јако захтеван. Што се тиче колега, пристижу поткованије генерације, са много нових идеја и креативности и то је сигурно оно што нашу школу, између осталог, краси.

Како оцењујете свој колектив?

Као један од ретких у коме се негују добри међуЉудски односи, у коме нема свађа. Договор је увек тај који може да реши многе проблем и такви добри односи се увек преносе и као добра радна атмосфера у одеЉење.

Какво мишЉење имате о нашој школи као једној од четири нишке гимназије?

Имам мишЉење да заслужује много боЉу позицију у граду него ову коју има сада, а основни разлог је непознавање Људи. Људи нас врло мало познају јер смо најмлађа гиманзија и врло мало о нама знају као о потенцијалу. На срећу, све се више пробијамо својим резултатима, како спортским тако и у осталим областима такмичења.

Да ли се ђаци данас много разликују од оних са којима сте радили у настави?

Не разликују се много. Нормално је да свака генерација доноси нешто ново у зависности од реформе коју је прошла у основној школи и од информација које су им доступне.

Како бисте оценили рад спортског одеЉења у нашој школи?

Спортско одеЉење је веома активно па се у граду препознајемо и као спортска гимназија, што није тачно. Ми негујемо спортисте као њихове жеЉе и прохтеве, трудимо се да им помогнемо у клубовима и репрезентацији. Они нам све то враћају на најбоЉи могући начин кроз градска, регионална и републичка такмичења. Можда се због тога идентификујемо као спортска гимназија иако смо гимназија општег смера. По наставном плану и програму најтежа је и најзахтевнија, али зато пружа најбоЉу основу за даЉе школовање.

Издвојите један важан догађај или постигнуће ученика или школе?

Има их више. Нека буде прво место на такмичењу из српског језика и књижевности у Тршићу које је освојила ученица Јанић Александра. Не само што је била ученик генерације, већ је и прва која је уписала факултет без полагања квалификационог испита. Видео сам да се рад заиста исплати и јако ми је драго што је то сјајна порука за све који се труде и уче без неког нашег посебног напрезања и сталног опомињања да то морају да раде. Она може да буде идеја и путоказ да се рад заиста исплати и да може да се просперира у друштву.

Шта бисте поручили нашим гимназијалцима?

Морају више да уче. То је дефинитивно.