ВестиЕrasmusНаставници

Семинар „Унапређење дигиталних компетенција у образовању и обуци“ (Enhancing Digital Competences in Education and Training) у Талину

Далибор Тодоровић, наставник рачунарске групе предмета и координатор школског Тима за пројекте и међународну сарадњу, учествовао је на семинару под називом „Унапређење дигиталних компетенција у образовању и обуци“ (Enhancing Digital Competences in Education and Training) одржаном од 24. до 27. септембра 2024. године у Талину, Естонији.

Током четири дана, учесници су имали прилику да се упознају са најновијим трендовима у образовању, са посебним фокусом на примену вештачке интелигенције и развоју дигиталних компетенција. Првог дана, након регистрације, семинар је свечано отворен, а учесници су се кроз почетне активности боље упознали. Други дан је назван „Дан инспирације“. Одржан је у Proto Invention Factory што је обогатило је програм, пружајући инспирацију за даљи рад. Започео је предавањем стручњака Бирги Лоренз на тему примене вештачке интелигенције у образовању, а учесници су потом имали прилику да презентују своје пројекте и учествују у радионицама о мапирању потреба и изазова у образовању. Трећег дана, учесници су се упознали са Erasmus+ програмом кроз предавање представника Естонске националне агенције, а затим су учествовали у практичним радионицама усмереним на постављање циљева и развој пројектних предлога. Радне групе су током дана развијале конкретне пројектне идеје. Дан је завршен обиласком старог града Талина и заједничком вечером.  Последњег дана семинара, радне групе су представиле своје пројектне предлоге кроз „Elevator Pitch“ формат, након чега су одржани разговори о будућој сарадњи и договори о даљем развоју пројеката. Семинар је закључен кратким резимеом и финалним освртом на постигнуте резултате.

Овај семинар је био изузетно користан и инспиративан догађај који је омогућио да стекнемо нова партнерства, посебно са школама из Естоније и Грчке, са којима планирамо покретање KA210 пројеката малих партнерстава везаних за примену вештачке интелигенције у образовању. Такође, семинар је допринео бољем разумевању мапирања реалних потреба школе и идентификацији конкретних изазова у дигитализацији образовања.