БиологијаВестиИсторија и географијаНаставаНаставнициОбразовањеУченици

Посете ученика: Септембар 2024

Галерија Синагога представља други део изложбе “Пут на Исток краља Милана Обреновића: Хаџилук и култура Оријента на српском двору.”

Кроз ову изложбу откривамо путовање краља Милана на Исток, његов сусрет са богатом културом Оријента и како је то утицало на српски двор. Фотографије, документи и уметнички предмети сведоче о споју две културе и историјским везама које су обележиле једно доба.

Посетом смо открили како је путовање на Исток обликовало културну баштину Србије!

Одељења 1-2, 1-3, 2-3 са наставником историје Војином Никитовићем.

Ученици одељења 4-1, 4-5 и 4-8 наше школе имали су прилику да посете изложбу “Пут на Исток краља Милана Обреновића: Хаџилук и култура Оријента на српском двору” у Галерији Синагога!

Изложбу су посетили у пратњи својих наставника српског језика и књижевности, социологије и историје Катарине Илић, Александре Ивановић и Слободана Веселиновића.

Уз стручно вођење и богате изложбене садржаје, наши ученици су проширили своје знање о важним историјским догађајима и културним везама између Србије и Оријента. Ово је била сјајна прилика да се кроз фотографије, документе и уметничке предмете упознамо са делом наше културне баштине.

Захваљујемо се Галерији Синагога на гостопримству и незаборавном искуству! Радујемо се будућим посетама и сарадњи.

Ученици 2-1, 2-2 и 2-4 одељења су уз пратњу наставнице Језика, медија и културе посетили изложбу у Официрском дому ,,100 од 1000 дела из фонда Ликовне колоније ,,Сићево” поводом 60 година одржавања Колоније” и изложбу у Павиљону у Тврђави Љиљане Шуњевић ,,Трпеча” Галерије савремене ликовне уметности Ниша.

Наши ученици из одељења ИИ/7, заједно са наставником историје Војином Никитовићем, посетили су Спомен собу Стевана Сремца и Бранка Миљковића.
Током ове посете, ученици су имали прилику да се упознају са животом и радом два великана српске књижевности и поезије. Кроз занимљиве приче и богату поставку, сазнали су више о времену у којем су ови аутори живели и стварали, као и о њиховом значајном утицају на нашу културну баштину.

Захваљујемо се домаћинима на гостопримству и прилици да оживимо лекције из историје и књижевности на овако посебан начин! 

Посета изложби “Ликовна колонија Сићево 1964-2024”. Ученици одељења 2-5, заједно са наставницом српског језика и књижевности Катарином Илић, уживали су у делима која су обележила шест деценија уметничког стваралаштва.

Департман за биологију и екологију Природно-математичког факултета универзитета у Нишу, 20. септембра 2024. године отворио је врата лабораторија за ученике средњих школа. Департман је припремио програм у коме су учествовали наши ученици, у пратњи професорке биологије Гордане Ристић Љумовић и приправнице Андријане Петровић.

1. Радионица Аутентичност меда: Мелисопалинолошка анализа, кабораторија 113

2. Радионица ДНК: Кључ (не)решиве мистерије, микроскопска сала 120