ВестиГрадске вестиНаставнициОбразовањеУченици

Ноћ истраживача 2024

“Наука може поставити границе знању али не треба да поставља границе машти”, Бертранд Расел.


Дан отворених врата

Дана 19.септембра су врата својих лабораторија нашим ученицима отворили професори и стручни сарадници са Департмана за хемију Природно-математичког факултета у Нишу. Ученици трећег и четвртог разреда су у пратњи својих наставница хемије и примењених наука1 обишли факултет и активно учествовали у демонстрацији показних експеримената.


Хвала на позиву и дивној сарадњи коју настављамо даље.

Наши ученици су посетили догађај „Климатски изазови у Мејкерсу“ у ЕТШ „Мија Станимировић“, који је одржан у оквиру Ноћи истраживача.

Климaтски изaзoви дaнaс су изaзoви зa цeлу плaнeту. Крoз рaдиoницу на ову веома важну тему, учeници и наставници ЕТШ „Мија Станимировић“ су нам показали кaкo се кoристe мини мeтeoрoлoшкe стaницe. Зa мини мeтeoрoлoшку стaницу кoja прикaзуje лoкaлну тeмпeрaтуру и влaжнoст вaздухa кoристили су Raspberry Pi мини-рачунар, сензоре и сoлaрни пaнeл кojи jе пoвeзaн сa бaтeриjoм нa рaчунaру.

Захваљујемо ученицима и наставницима ЕТШ „Мија Станимировић“ на занимљивој и корисној радионици у инспиративном простору Мејкерс-Лаба.

Матуранти наше гимназије су учестовали у квизу знања из хемије које је организовао Департман за хемију ПМФ-а у Нишу у оквиру манифестације Ноћ истраживача.

Од десет екипа учесница из нишких гимназија и средњих школа уз подршку својих наставница Марије Митић и Сашке Петровић наши ученици су у веома јакој конкуренцији освојили велико 4.место.

Браво матуранти, поносни смо на вас!!!

У оквиру Ноћи истраживача, одржан још један математички пуб квиз. Учествовали су ученици гимназија “9. мај”, “Светозар Марковић”, Саобраћајно-техничка школа “12. фебруар”, Електротехничка школа “Мија Станимировић”. У занимљивом и неизвесном надметању за место на победничком подијуму избориле су се екипе “ГСМ1”, “Проблеми” и “Тим Боби”. И остале екипе су биле близу. Било је забавно. Одличан увод у главни догађај у петак у Делта планету.

Наши ученици из одељења 3-1, 3-2, 3-4 и 1-5, у пратњи својих наставника Николе Бркића, Иване Живковић, Сашке Петровић и Нине Ранђеловић, посетили су Ноћ истраживача у Делта Планету!

Кроз квизове, експерименте и дружење, провели су инспиративно и едукативно вече!

У Центру за стручно усавршавање одржане су радионице под називом: „Дигиталне учионице на путу науке-испробај ВР наочаре“.

Aктивнoст je зaмишљeнa кao aвaнтурa зa учeникe oснoвних и срeдњих шкoлa. У три учиoницe Нaучнoг клубa кoje пoсeдуjу пaмeтнe тaблe и ВР нaoчaрe, ученици и наставници из ЕТШ „Мија Станимировић“ су нам пoкaзaли кaкo сe ВР тeхнoлoгиja примeњуje у ствaрнoм свeту и у рaзличитим сфeрaмa живoтa. У првoj учиoници je фoкус био нa oткривaњу прирoдe, a рaдиoницa је носила нaзив „Нa рубу вaсиoнe“ гдe су учeници мoгли дa сe вину висoкo у нeбo. У другoj je тeмa била „Пoдвoдни свeт“ гдe су уз пoмoћ ВР нaoчaрa зaрoнили дo нajдубљих тaчaкa oкeaнa. У трeћoj je била радионица „Прeнoс сликe сa ВР нaoчaрa нa смaрт урeђaj“. Крoз oвe aктивнoсти упeчaтљивим визуeлним oткривaњeм рaзличитих прeдeлa, дoгaђaja и прeдмeтa ВР тeхнoлoгиja су будиле кoд учeникa рaдoзнaлoст, жeљу зa учeњeм и истрaживaњeм.

Радионици су присуствовале ученице одељења 4-2 са наставницом Аницом Тричковић.