ВестиДечија недељаПарламент

Активности током Дечије недеље 2024

Поводом Дечије недеље, у нашој школи је одржано много активности у којима су ученици показали своју креативност.


Током дечије недеље, посебно желимо да похвалимо нашег талентованог ученика другог разреда, Михајла Цветковића, који је написао предивну песму под називом “Ја сам дете”.

Михајлова песма нас подсећа на безбрижност и снагу дечјег духа, а његове речи су прави подсетник колико је важно да чувамо дете у себи.

Браво, Михајло! Настави да нас инспиришеш!

Ученици одељења 2-5 су заједно са наставницом српског језика и књижевности Катарином Илић обележило Дечију недељу на креативан начин!

Ученици су писали песме, цртали илустрације, а затим своје радове поделили са вршњацима у холу школе.

Кроз уметност, заједништво и машту, подсетили смо се колико је важно чувати дечију радозналост и слободу изражавања.

Поводом обележавања Дечије недеље, ученици одељења 1-3 су на ЧОС-у говорили о томе шта њима значи, шта за њих представљају, понекад тако имагинарни појмови, толеранција и љубав. ❤️

“Свако дете заслужује толеранцију и сву љубав овога света”, није било тешко да закључи њихов одељењски старешина Ана Митић.

Ученици су данас имали креативни задатак – по групама су правили ‘личне карте’ користећи материјале из часописа. На основу тих ‘личних карти’, остали ученици су погађали којој групи припадају. “Радионица је била право уживање, како за њих, тако и за мене!” – наводи наставница Ивана Живковић и наставља: “Једна занимљивост која ми је улепшала дан: ‘Професорка, данас сам први пут читао новине.’ “

У оквиру Дечије недеље, наш Ученички парламент је припремио мотивационе поруке које сада красе хол наше школе, подсећајући нас на важност подршке, солидарности и вере у себе .
Такође, ученици су на часовима енглеског језика вредно радили на креативним постерима са инспиративним порукама.

Ове активности су сјајан подсетник колико је важно да се међусобно подстичемо и будемо ту једни за друге 💬, не само током Дечије недеље, већ сваког дана.

У Дечјој недељи и наша секција хора и оркестра и наша наставница музичке културе и секције хора и оркестра Тамара Манић увежбава нове тактове и спрема нам нешто лепо!

Радост музике се шири, а деца уживају док стварају чаролију. Једва чекамо да поделимо са вама! 

Наши ученици, Илијас Евтимов из 2-3 и Душан Ђорђевић из 3-4, имали су прилику да присуствују Седници парламентараца у сали Нишавског округа! 🏛️

Овај састанак је део програма Дечије недеље који организују Пријатељи деце Града Ниша. Било је дивно видети како се гласови деце чују и како се активно укључују у важне теме! 

Обележавајући Дечију недељу на часовима енглеског језика, наши ученици су се бавили правима и одговорностима деце, радионицама о перцепцији себе и других, као и корисним саветима за тинејџере. У занимљивим активностима имали су подршку своје наставнице Зоране Петровић. 

Радионицу: **Цртајмо заједно** реализовала Ивана Стојановић, наставница математике у склопу обележавања Дечије недеље.

Циљ: учење о **сарадњи**, **тимски рад** и **кооперативно понашање** у групи!
Ученици одељења 2-3 су подељени у 3 групе, седе се у својим клупама, на располагању папир, оловке, бојице.
Свако почиње цртање на свом папиру, а на сигнал **”Додај даље”**, радови се прослеђују следећем ученику!

На сваком папиру се надограђује претходни цртеж и круг се завршава када сваки ученик добије назад свој уникатни рад!

На крају – пуно смеха, креативности и тимског духа!

Дечија недеља у одељењу 3-3 уз дивно дружење са нашим гостима из 1-5! Заједно учимо, играмо се и славимо дечију радост!

Маја Кнежевић, наставница математике.

,,Децо, другари, будите своји, будите слободни !” , поручује вам И2 са својом разредном Тањом Китановић, а све то поводом Дечије недеље и 75 година од објављивања ,,Језеве кућице”, чувене Ћопићеве поеме.

Будите као деца, јер таквих је царство божије! – колегиница Марија Костић, наставница српског језика и књижевности и ученици одељења II-4 и II-3 обележили су Дечију недељу писањем песама, цртањем, дружењем.

Обележавање Дечије недеље у четвртом разреду на часовима српског језика и књижевности код наше колегинице Миле Догановић.


“Од бајки до кликова: Како медији обликују дечији свет?”

Наставница српског језика и књижевности Ивана Павловић и одељење 1/1 су у оквиру Дечије недеље најискреније одговарали на постављена питања на табли!

Много лепих одговора.

Ученици одељења 3/1 и 3/3 су са својом наставницом српског језика и књижевности Иваном Павловић, у оквиру Дечије недеље, најзначајније манифестације за заштиту и промоцију права детета организовали одљенске дебате на тему “Од бајки до кликова: Како медији обликују дечији свет”.

Ученици су направили импровизовану ТВ емисију, а једна од најзначајнијих гошћа је била наша психолошкиња, Теодора Тепавчевић. Она је дискутовала са ученицима и наставницом и објаснила им са психолошке и научне стране утицај мобилних телефона и технологије на њихово сазревање и развој.