Вести

Сајам образовања у Нишу

У Нишу је, 3. октобра 2023. године, на платоу испред Академије техничко-васпитачких струковних студија, у присуству начелника школске управе Предрага Нешовића, отворен Сајам образовања.
Сајам су отворили и поздравили учеснике организатори проф. Ненад Дисић, директор Гимназије “9. мај” и проф.др Петар Ђекић са Академије техничко-васпитачких струковних студија.
Сајам су подржале многе средње школе и факултети, који су имали прилику да прикажу своје програме (18 средњих школа и 8 високошколских установа). На овај начин, будући средњошколци и студенти, могли су да се додатно информишу о одабиру својих будућих занимања, односно правца у коме ће наставити своје школовање.

Основцима и будућим студентима је било омогућено да разговарају са ученицима, професорима школа и факултета који су изложили своје планове на Сајму. Могли су уживо да чују о условима рада, смеровима, начину извођења наставе, упису и свим додатним информацијама.
У интервјуу на питање о значају Сајма образовања, Анита Спасић, педагог Гимназије “9.мај” је објаснила да је Сајам образовања важан јер омогућава основцима да истраже различите средње школе и програме по којима раде. Могу директно комуницирати са представницима школа и добити информације о упису, програму и о томе којим ће занимањем моћи да се баве након завршеног средњег образовања. Сајам помаже у разбијању предрасуда и откривању интересовања ученика. Такође, пружа прилику за интеракцију са наставницима и ученицима, дајући дубљи увид у свет образовања. Kако додаје, као педагог, подржава овакве догађаје као кључне у процесу информисања, а онда и доношења одлука о будућем школовању и каријери.

Посетиоци ове манифестације су показали велико занимање за понуђене образовне профиле, залажући се за своју будућност и у великом броју посетили и својим доласком подржали овакав вид повезивања ученика са високообразовним институцијама.
У ери дигитализације и сувопарног читања гомила информација на сајтовима – жива реч је ипак непревазиђена!

Анастасија Ђорђевић IV-3