ВестиНовинарствоСекцијеСрпски језик и књижевностУченици

САЈАМ ИЗ УГЛА “ДЕВЕТОМАЈАЦА”

Сајам књига Београд, 26. 10. 2023. године

На Сајму књига у Београду, који се одржавао од од 21. до 29. октобра, посетиоци су имали прилику да уживају у широком спектру књижевних дела. И ученици наше школе су обишли Сајам 26. октобра и вратили се препуни утисака и прича.

Било је много посетиилаца свих узразста. Толико књига на полицама многобројних штандова да не постоји особа којој се нека књига неће свидети или је неће заинтересовати. Многе књиге можемо назвати малом временском капсулом јер се, поред модерних писаца и дела, могу пронаћи аутори и наслови који су писани пре више деценија.

Како знати коју књигу изабрати? Књиге још увек нису „изумрле“, јер ништа не може да замени осећај када узмете књигу у руке, читате и лагано уђете у њен свет. Када бисмо само на полеђини сваке књиге прочитали о чему је, требала би нам читава вечност да обиђемо једну халу, а не њих четири. На основу нашег искуства мислимо да је најбоље да се дође са већ припремљеним списком књига које нам је неко препоручио и за које смо сами чули, а чине нам се занимљивим.

Сајам је средиште сусрета писаца и читалаца, па смо и ми „Деветомајци“ присуствовали неким промоцијама књига на којима су аутори читали одломке из својих дела, одговарали на питања и потписивали купљене књиге.

Чудан, збуњујућ, али и непроцењив је мир који се осећа упркос толикој гужви у халама, толиким одломцима разговора и дозивањима које чујете у обиласку. Највећи утисак на нас оставио је штанд Поште са жутом поштанском кочијом пуном књига испред које су се сви сликали.

Не може се изоставити и незаборавна атмосфера у аутобусу и шетња по центру града у којој су уживали сви ученици наше школе.

Сајам књига је традиционално значајан догађај за људе са страшћу према књигама и литератури из Србије и региона, а за наше ученике и професоре је такође постао традиционалан одлазак на ту манифестацију. Прилику за обогаћивање културног и књижевног искуства, за промоцију читања, искористило је стотинак гимназијалаца, уз наду да ће нас идуће године на Сајму бити још више.

Милијана Николић

Миа Милисављевић

II/6