Сарадња

Сарадња

Стекавши углед, Гимназија сарађује са градским институцијама и појављује се на великом броју манифестација. Професори наше школе остварују добру комуникацију у образовном процесу која обухвата ученике, професоре, родитеље, локалну заједницу, установе и организације битне за образовање младих.

 

У нашој школи је традиционално хоспитовање студената са ПМФ- а, посебно одсек за информатику и математику који сарађује са професорима рачунарства и информатике. Нарочито се издваја сарадња са професорком Методике наставе информатике и Методике наставе програмирања, др Весном Величковић. Такође бисмо издвојили сарадњу са Високом техничком школом струковних студија Ниш и професором Славомиром Стошевићем са катедре за Рачунарске науке.

Ступањем у чланство Oracle академије, наша школа је добила могућност бесплатне едукације својих наставника како би усавршили своја знања и помогли да учење постане што практичније и занимљивије. Као институционални члан, добили смо на коришћење све потребне ресурсе и развојне алате Oracle академије,  како би ученицима омогућили развој практичних вештина које ће им помоћи у даљем напредовању у области IT технологија.

Сарадња са професорима биологије, физике и хемије са Природно-математичког факултета, као и професорима Филозофског факултета (србистика, англистика, социологија, психологија) је традиција у нашој школи. Стручни сарадници (психолог и педагог) у сарадњи са департманима за педагогију, психологију и социологију остварују менторски рад са студентима који су на стручној пракси. Својевремено се у нашој школи полагао и стручни, државни испит за професоре српског језика и књижевности.

Школа је посебно осетљива за ученике са сметњама у развоју. Међу првим школама у Нишу смо обезбедили несметан прилаз учионицама и кабинетима и једина смо средња школа са адекватним приступом тоалетима. У плану је и изградња лифта за ученике са тешкоћама у кретању.

Због погодних просторних могућности често смо организатори и домаћини општинских и међуопштинских такмичења из српског језика (Књижевна олимпијада и Такмичење из српског језика и језичке културе), историје,  биологије,  физике, а од ове године и географије.  Традиционално организујемо тестирање ученика из енглеског језика са Америчком амбасадом за боравак гимназијалаца нашег региона у Америци,  FLEX размене (раније А-smile). Наши ученици су три пута ишли у Америку.

Школа је отворена према јавности, и у многим пројектима и манифестацијама сарађује са основним и средњим школама и установама радом на заједничким пројектима. Од културних и образовних установа издвајамо: Народну библиотеку, Народно позориште, Луткарско позориште, Симфонијски оркестар, Народни музеј, галерије, Нишки културни центар, Дом војске, Универзитет у Нишу. Школа је активна у свим социјалним и културним облицима рада. Професори су чланови друштава за српски и страни језик, хемију и биологију, друштва математичара и физичара, Српског историјског друштва и CLIO; градског актива професора, Уније синдиката просветних радника, Есперанто удружења, Гете института, Удружења „Данте Алигијери“. Рад ученика наше школе везан је за: ИС Петница, ИС Јелашница, Енергеу, Центар за таленте, ЈАЗАС, Култур контакт, Сорош фондацију и Аустријски културни центар. Најнепосредније смо везани за нишке спортске клубове. У сталном контакту смо са Министарством просвете и спорта Србије, Војском Србије, Српском православном црквом, Центром за социјални рад, Црвеним крстом, Диспанзером за породичну терапију, Заводом за заштиту здравља, Заводом за ментално здравље, Заводом за превенцију болести зависности.

Поносни смо што су неки наши ученици посетили Европску организацију за нуклеарна истраживања (ЦЕРН),  Летњу школу физике у Канади, Институт за физику, Музеј Никола Тесла, Астрономску опсерваторију у Београду, што су годинама учествовали у квизу Здраво Европо и У друштву са Николом Теслом. Ученици су похађали Креативну школу писања. Сваке године имамо представнике школе на манифестацији Наук није баук.

У школској и наставничкој библиотеци, међу 9 500 примерака књига, могу се наћи старе и ретке књиге, речници, енциклопедије и стручни часописи. У складу са временом, библиотека је полако прерасла у медијатеку, са већим бројем DVD и DVX примерака за савремену наставу.

 Међународна сарадња наше школе остварена је са представништвима и амбасадама из Немачке, Норвешке, Чешке, Швајцарске, Аустрије, Холандије, Пољске, Јапана и са Кипра од којих смо добили бројне књиге за школску библиотеку. До размене ученика дошло је са Америком и Бугарском.

О нашем раду и успесима извештавају Народне новине, локалне радио и ТВ станице, а на програму Нишке телевизије емитован је Школски швенк, емисија коју су реализовали ученици наше школе и ученици ЕТШ  „Мија Станимировић”.

Професори и ученици Гимназије  „9. мај” организовали су на предлог Школског развојног тима сталне акције Отворена врата и Ученички дан. Отворена врата су организована за све ђаке и родитеље наше школе који желе консултације о даљем школовању, решавању проблема, о додатној и допунској настави, слободним активностима. Такође, овај дан је увек у другом полугодишту намењен свим основцима који би можда уписали нашу школу, како би упознали своје будуће професоре, срели своје старије другове. Улогу запослених у Гимназији једном годишње преузимају ђаци у оквиру Ученичког дана. Успешно је остварен васпитни, образовни и забавни циљ који је привукао пажњу и у граду, па су акцију пропратила сва локална средства јавног информисања, а друге школе преузеле као идеју.