Подршка STEAM образовању у средњим школама

У школској 2020/2021. години школа је у оквиру пројекта Подршка STEAM образовању у средњим школама у организацији Фондације “Ана и Владе Дивац” и НЦР Фондације и у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Центром за промоцију науке, учествовала на конкурсу за средње школе са територије Републике Србије за добијање опреме у износу од 525000,00 динара. Циљ конкурса је био обезбеђивање услова за квалитетније STEAM образовање у Србији, односно промоција науке (science), технологије (technology), инжењерства (engineering), уметности (arts) и математике (mathematics) међу средњошколцима и младима у Србији. 

У оквиру овог конкурса од 134 пријављених школа, Гимназија “9.мај” је изабрана као једна од 9 школа које су добиле подршку за набавку опреме за реализацију СТЕАМ активности.

Одобрену опрему чине:

  • 3Д штампач Creality Ender 3 220x220x250mm,
  • едукативни робот LEGO® MINDSTORMS® EV3 31313,
  • 10 сетова Arduino Starter Kit-02 и
  • X WAVE 3D VR BOX наочаре за виртуелну реалност. 

Са обзиром на проширење броја IT одељења, основан је STEAM клуб (секцијa) у оквиру које ће се системски и дугорочно радити на иновативним и интердисциплинарним пројектима у сарадњи са локалним IT компанијама и факултетима са којима имамо потписане меморандуме о сарадњи.