pet12142018

Azurirano09:27:09 PM

Font Size

Profile

Direction

Menu Style

Cpanel
Back Vi ste ovde: Naslovna Info Vesti Škola Dan Gimnazije „9. maj“

Dan Gimnazije „9. maj“

Niška Gimnazija “9 maj” proslavila je svoj dan izvođenjem predstave “Naša svakodnevnica” prema knjizi “Ženski razgovori” Duška Radovića. Učenici i profesori su želeli da na poptuno drugačiji način obeleže dan škole, što su ovom pozorišnom predstavom i uspeli.

Pogledajte fotografije

Pogledajte video

Svaki Dan škole je ustaljeno predstavljanje škole u ekspozeu direktora, pokazivanje dostignuća učenika na takmičenjima iz različitih predmeta, i sve to uz odgovarajuću konferansu, pratnju hora, neku prigodnu predstavu koja je zamenila nekadašnje recitale.

Međutim, vremena se menjaju. To najbolje pokazuju proslave u našoj školi. Godinama smo kao „sportska gimnazija“ imali sportski dan na Oblačinskom jezeru, Kameničkom visu ili finalna sportska takmičenja među odeljenjima na dvorišnom terenu i sali na sam Dan škole. Ali, menja se i vreme, treba biti spreman na meteorološka iznenađenja. Profesor fizičkog vaspitanja, Olivera Stojanović, doskočila je svemu – osmislila je potpuno novi koncept proslave i njen predlog prihvatile su i razradile kolege koje predaju francuski i engleski jezik, računarstvo i informatiku, matematiku i biologiju, i, naravno, srpski jezik i književnost. Po običaju, uključeni su đaci svih razreda.

Usledile su ekskurzije, tako da je polovina učesnika u proslavi strepela šta će to moći da se uradi za nedelju dana. Direktor i oni koji nisu obuhvaćeni pripremama za proslavu čekali su šta će se desiti. Danas znamo da je sve prošlo dobro: prvo ekskurzija, zatim podela uloga i zaduženja, pronalaženje rekvizita koji će pratiti izabrane i prerađene tekstove. A tekstovi su bili veoma važni jer su se totalno razlikovali od svega onoga što se do sada radilo.

Cilj, koji se uvek traži od profesora, za ovaj 9.maj bio je da pokaže pravi život u školi, onaj koji se odvija bez maski i kulisa. Treba ukazati na svakodnevnu gužvu u kući jednog školarca, savremene porodične odnose, đačke razgovore u žargonu o školi i nastavnicima. Učenici moraju da vide svoje profesore kao ljude koji ne stoje uvek ispred table, ne upisuju u dnevnik samo časove i ocene, već brinu o istoj takvoj deci kod kuće, opuštaju se uz kafu i priče o ljubavi. Deca i roditelji mogu da promene svoje  uloge, što dokazuje i zamišljen dijalog dece i šefova o radu i ponašanju majki i očeva na poslu.

Neuobičajeni uvodni deo priredbe pokazao je da niko u školi nije zaboravio ni Dan pobede ni Dan Evrope, naprotiv, setili smo se i još nekih važnih devetomajskih istorijskih trenutaka.

Pesma i muzika su neizbežne, ali je izbegnut stereotip: nema patriotskih pesama, nema Ode radosti, jer su ih smenile ljubavne pesme „gimnazijskih frajli i frajera“ koje podižu adrenalin.Neverovatno temperantan ples Lorine grupe pokazuje kulminaciju snage naše škole, i tu, u trenutku, prekidaju sve, da bi već u ponedeljak usledio poznati nastavak.

Ipak, nastavak je malo drugačiji. Pred publikom, koja je ustala da aplaudira i pokaže svoje utiske, poklanjaju se istovremeno učenici i profesori, glumci, odnosno učesnici proslave Dana škole 2014.godine. To je još jedna potvrda da kad se hoće, sve se može, jer su svi u školi posvećeni istom cilju i spremni da bezrezervno daju sve od sebe.

 

Tekstove Duška Radovića i Nadežde Milenković preuredila za potrebe školske priredbe Mila Doganović. Konferansu napisala Ivana Pavlović. Glumci: Nina Ranđelović, Suzana Petrović, Vladimir Zlatanović, Ivana Pavlović, Radmila Totev-Jović, Bilјana Zlatanović, Marina Nikolić, Gordana Ristić- Ljumović,  Olivera Stojanović, Aleksa Spasić, Nikola Đikić, Marija Tonić, Anđela Jovanović,  Magdalena Jovanović, Anastasija Jovanović, Olјa Petrović.

 

Glumci: Aleksa Spasić, Nikola Đikić, Marija Tonić, Anđela Jovanović,  Magdalena Jovanović, Anastasija Jovanović, Olјa Petrović, Nina Ranđelović, Suzana Petrović, Vladimir Zlatanović, Ivana Pavlović, Radmila Totev-Jović, Bilјana Zlatanović, Marina Nikolić, Gordana Ristić- Ljumović,  Olivera Stojanović.

 

Svaka proba počinjala je jednim tekstom koji je na kraju imao više verzija, a ona konačna bila je na samoj podnevnoj priredbi. Učenici i profesori su ravnopravno razgovarali, predlagali, sugerisali, prepravlјali dijaloge i didaskalije, dodavali opaske i komentare, spontano se smejali sebi i drugima.

 

Pojedini profesori su kasnili na predstavu i nisu odmah shvatili šta rade njihove kolege na sceni, prekrštenih nogu na barskim stolicama ili zavalјeni u fotelјe držeći časopise i šolјe u rukama.

 

 

Koleginice su u jednom trenutku preispitivale ponašanje svojih mladića i supruga, pa su se kolege našle prozvane, i zakazali su revanš za sledeću proslavu – ovo su bili „ženski razgovori“, biće i „muških“.

 

Učenici su uživali da upoznaju drugu stranu svojih nastavnika, ali su konstatovali da ni njima nije lako. Jedni misle o školi i lјubavi na jednostavniji način, a drugi na kompleksniji.

 

 

Dole stereotipi!

Dole maske i kulise!

Pokažite pravi školski život!

Funkcionalno znanje, a ne ponavlјanje naučenog!

 

Kafić Kućica preko puta škole je stecište naših đaka i pomenut je u tekstu, ali nam nisu dali barske stolice. Zato smo se obratili Danijeli iz Brze hrane i dobili neophodne rekvizite. U znak zahvalnosti poslali smo joj parče torte.

 

 

 

Wikipedia

Wikipedia
Slobodna enciklopedija

Biblioteka

Digitalna biblioteka
Digitalna narodna biblioteka Srbije

Obrazovni sajtovi

Obrazovni sajtovi
Obrazovni sajtovi na srpskom jeziku

Educational websites

Educational websites
Obrazovni sajtovi na engleskom jeziku

Google earth »

Google earth
Google earth online
 

E-učenje

Elektronsko učenjee-learning

E-učenje je korištenje multimedije i Interneta u svrhu poboljšanja kvaliteta učenja omogućavanjem pristupa udaljenim izvorima i uslugama i omogućavanjem saradnje i komunikacije i na daljinu