Otvaramo novo IT odeljenje!

Novo IT odeljenje

Sa velikim zadovoljstvom prenosimo vest da će naša škola od sledeće školske 2019/20. godine upisivati učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku u novo specijalizovano IT odeljenje. Učenicima sa izraženim digitalnim kompetencijama kroz specijalizovanu nastavu biće omogućen visok stepen pripremljenosti za nastavak visokog obrazovanja u oblasti informacionih tehnologija ali će im takođe biti omogućena prohodnost i na studijske programe iz sasvim drugih oblasti.

Broj učenika, kao i u ostalim specijalizovanim gimnazijskim odeljenjima biće 20. Veći deo nastave takozvanih računarskih predmeta odvijaće se u grupama sa po 10 učenika.Učenici će ovladati svim osnovnim, ali i nekim naprednijim konceptima programiranja, upoznaće se sa različitim pristupima rešavanju problema programiranjem. Razumeće računarske mreže, mrežne slojeve i protokole i znati šta je potrebno da računarske mreže budu bezbedne.

Pored većeg spiska specifičnih računarskih kompetencija posebno je važno istaći da će učenici biti osposobljeni da efikasno koriste programiranje i rad sa bazama podataka za rešavanje različitih problema u daljem obrazovanju, profesionalnom radu i svakodnevnom životu. Ovo predstavlja funkcionalizaciju znanja.

Pohađajući ovaj obrazovni program učenici će unaprediti strategije i tehnike samostalnog učenja koristeći mogućnosti računara i izgradiće spremnost za praćenje novih rešenja u oblasti informatičke tehnologije.

Kandidati za upis u IT odeljenje polagaće prijemni ispit na kome rešavaju test iz matematike.Na prijemnom ispitu zadaci će biti srednjeg i naprednog nivoa, a za pripremu se mogu koristiti zbirke zadataka za pripremu završnog ispita.

Pripremna nastava iz matematike održavaće se subotom, u prostorijama škole, a počinje 11.05.2019. u 10:00 sati.

Prijemni ispit za upis u IT odeljenja za Nišavski, Pirotski i Toplički okrug se polaže 02. juna 2019.godine u Gimnaziji „Bora Stanković“ u Nišu

Učenici IT odeljenja će za četiri godine imati ukupno 934 časa informatičkih predmeta iz sledećih stručnih predmeta:

  1. Programiranje
  2. Primena računara
  3. Objektno orijentisano programiranje
  4. Baze podataka
  5. Programske paradigme
  6. Veb programiranje
  7. Računarski sistemi
  8. Operativni sistemi i računarske mreže

Testovi za učenike sa posebnim sklonostima za informatiku i računarstvo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *