O nama

Naša škola, Gimnazija “9.maj”, je najmlađa niška gimnazija, sa kraćom tradicijom, ali obećavajućom budućnošću.

Svi u Nišu mogu lako da pronađu zgradu, ali nisu sigurni koja je to vrsta škole jer Nišlije o njoj govore kao o trgovačkoj akademiji (1936), ekonomskoj školi, zatim školi za zajedničku osnovu (1977/78–1988/89), prirodno-matematičkoj školi (1989/1990), i gimnaziji opšteg smera. Osnivanje gimnazije opšteg smera, u junu 1990, praćeno je teškoćama jer su postojale tri gimnazije sa tradicijom i renomeom, pa je prvih godina bio upis đaka sa slabijim uspehom. Međutim, vreme je pokazalo da škola ima kvaliteta i uspeha i upisivao se sve veći broj učenika sa odličnim uspehom te je škola polako sticala ugled prolazeći kroz sve reforme i osavremenjivanje nastave. Tako je prve školske godine bilo 6 odeLjenja opšteg smera, 14 prirodno-matematičkog smera i jedno odeLjenje učenika dramske struke. Tada je bilo 625 učenika u 21 odeLjenju, a danas 803 učenika u 25 odeLjenja opšteg smera.  Gimnazija je četvrta i najmlađa po vremenu formiranja u gradu Nišu. Trenutno ima podmlađen nastavni kadar, ali se oslanja na tradiciju starijih i penzionisanih profesora, koji su stalni savetnici i konsultanti svoje škole.

Nalazi se u mirnoj, ali centralnoj gradskoj zoni,  dobro je saobraćajno povezana sa svim delovima grada i u blizini je ostalih obrazovno-vaspitnih institucija i ustanova kulture. Smeštena je u arhitektonski vrednom zdanju podignutom 1936, ali su poslednjih godina zidovi dvorišta modernizovani, ukrašeni grafitima koje su radile grupe učenika umetničkih škola iz Niša, Banja Luke i Plovdiva. U prostranim i svetlim učionicama i kabinetima, skoro potpuno zaštićena od gradske buke, omogućeno je nesmetano izvođenje nastave.

Stekavši ugled, Gimnazija biva sve poznatija, sarađuje sa gradskim institucijama i pojavLjuje se na velikom broju manifestacija. Profesori naše škole ostvaruju dobru komunikaciju u obrazovnom procesu koja obuhvata učenike, profesore, roditeLje, lokalnu zajednicu, ustanove i organizacije bitne za obrazovanje mladih.

 

Škola je otvorena prema javnosti, i u mnogim projektima i manifestacijama sarađuje sa osnovnim i srednjim školama i ustanovama radom na zajedničkim projektima. Od kulturnih i obrazovnih ustanova izdvajamo: Narodnu biblioteku, Narodno pozorište, Lutkarsko pozorište, Simfonijski orkestar, Narodni muzej, Niški kulturni centar, Dom vojske, Univerzitet u Nišu, galerije. Škola je aktivna u svim socijalnim i kulturnim oblicima rada.

 

Profesori su članovi društava za srpski i strani jezik, hemiju i biolgoiju, društva matematičara i fizičara, Srpskog istorijskog društva i CLIO; gradskog aktiva profesora, Unije sindikata prosvetnih radnika, Esperanto udruženja, Gete instituta. Rad učenika naše škole vezan je za: IS Petnica, Energeu, Centar za talente, JAZAS, KULTUR KONTAKT, Soroš fondaciju, Otpor i Austrijski kulturni centar. Najneposrednije smo vezani za košarkaške klubove Student i Ergonom, Vaterpolo klub Klasik, rukometne klubove Železničar i ORK Niš, Aerobik i fitnes klub Kaća, Atletski klub Železničar,  Odbojkaški klub Student i fudbalske klubove Car Konstantnin i Železničar. U stalnom kontaktu smo sa Ministarstvom prosvete i sporta Srbije, Vojskom Srbije, Srpskom pravoslavnom crkvom, Centrom za socijalni rad, Crvenim krstom, Dispanzerom za porodičnu terapiju, Zavodom za zaštitu zdravLja, Zavodom za mentalno zdravLje, Zavodom za prevenciju bolesti zavisnosti.

 

Međunarodna saradnja naše škole ostvarena je sa predstavništvima i ambasadama iz Nemačke, Norveške, Češke, Švajcarske, Austrije, Holandije, PoLJske, Japana i sa Kipra od kojih smo dobili brojne knjige za školsku biblioteku.

 

O našem radu i uspesima izveštavaju Narodne novine, lokalne radio i TV stanice, a na programu Niške televizije imali smo termin za Školski švenk, emisiju koju su realizovali učenici naše škole i učenici ETŠ “Mija Stanimirović”.

 

Profesori i učenici Gimnazije “9.maj” organizovali su na predlog Školskog razvojnog tima stalne akcije Otvorena vrata i Učenički dan. Otvorena vrata su organizovana za sve đake i roditeLje naše škole koji žele konsultacije o daLjem školovanju, rešavanju problema, o dodatnoj i dopunskoj nastavi, slobodnim aktivnostima. Takođe, ovaj dan je uvek u drugom polugodištu namenjen svim osnovcima koji bi možda upisali našu školu, kako bi upoznali svoje buduće profesore, sreli svoje starije drugove.

 

Ulogu zaposlenih u Gimnaziji dva puta godišnje preuzimaju đaci u okviru Učeničkog dana. PrijavLjuju se za poslove koje obavLja direktor škole, stručna služba, profesori, tehnička služba. U obavezi su da sami organizuju nastavu i celokupan rad škole. Tih dana su najživLje aktivnosti u školi jer bi svi da učestvuju, a najviše zainteresovanih ima za obavLjanje poslova direktora i čistača. Pošto su i pravi profesori u školskim klupama, ponašaju su nestašno kao njihovi đaci, ali se sada profesori-učenici bune što su danima spremali lekciju, a učenici-profesori nisu dovoLJno pažLjivi na času. Uspešno je ostvaren vaspitni, obrazovni i zabavni ciLJ koji je privukao pažnju i u gradu, pa su akciju propratila sva lokalna sredstva javnog informisanja, tako da će ona prerasti u tradiciju.

 

U školi se bira Učenički parlament, a učenici naše škole su aktivni i u humanitarnim akcijama dobrovoLJnog davanja krvi, sakupLjanja novčanih priloga za pomoć deci-izbeglicama i lekova za obolele. U okviru same škole uređuju školski prostor, izrađuju nastavna učila i glavni su u obeležavanju Dana škole i Dana Svetog Save.

 

Ono po čemu najveći broj učenika pamti svoje gimnazijske dane svakako su ekskurzije. Gimnazija svake godine organizuje ekskurzije koje doprinose sticanju opšteg obrazovanja i kulture, upoznavanju svoje zemLje i drugih zemaLja. Nekada su učenici I i II razreda obilazili srpske manastire ili Crnu Goru, učenici III razreda Sremske Karlovce, fruškogorske manastire i Sent Andreju, a u IV spomenike antičke Grčke.  Danas obilaze Topolu, Vojvodinu, Ohridsko jezero, Budimpeštu, Grčku i Italiju, Prag, Barselonu.

 

 Mi smo najmlađa i jedina gimnazija opšteg tipa, sa programom najbližim programima gimnazija starijeg tipa, što omogućava prohodnost kako na tehničke i prirodno-matematičke fakultete, tako i na studije jezika i društvenih nauka. Đaci koji se opredele za pohađanje naše škole imaju više vremena da razmišLjaju o svom usmerenju i da preispitaju svoja stvarna interesovanja.

 

Naši učenici u 90% slučajeva upisuju žeLjene fakultete i među prvima ih završavaju, što je najboLja potvrda kvaliteta rada u školi.

 

Nekadašnji profesori su postali uvaženi javni radnici Niša, a istaknuti učenici su: poznati mladi režiser Kokan Mladenović i glumci: Vesna Stanković, Evgenija Stanković, Goran Milev, Aleksandar Marinković,  Aleksandar Mihajlović i Dejan Cicmilović. I danas se prepričava anegdota sa časa biologije kada glumačko odeLjenje nije bilo spremno za kontrolni iz biologije. Dogovorili su se da jedan učenik odglumi kolabiranje, a oni naprave gužvu kako bi test bio odložen. Međutim, zbog dobre glume i ponetosti njome, odeLjenje nije primetilo da je profesorka zvala Hitnu pomoć i da se među njima pojavio pravi lekar sa špricem u rukama. Povlačenja nije bilo, i đak je morao da primi iNjekciju sa infuzijom. Tek mnogo godina kasnije, na proslavi mature, profesorka je saznala za tu pozorišnu predstavu.

 

Ono na šta su profesori naše gimnazije sigurno najponosniji je sve veća zainteresovanost niških osnovaca za našu školu i visoki postignuti rezultat učenika na fakultetima…a to je ujedno i najboLja lična karta jedne obrazovne institucije.

 

prof. Mila Doganović